Thursday, December 29, 2011

Buku 'Sejarah Perlembagaan Malaysia'

Pemahaman mengenai perlembagaan negara - sejarah, dasar dan isi-isi utamanya adalah antara rukun utama kenegaraan Malaysia. Maka, ia wajar menjadi satu atau sebahagian silibus teras atau wajib Universiti di semua IPTA dan IPTS lebih-lebih lagi kini semakin banyak isu berbangkit dari kelemahan dan miskinnya pemahaman tentang maksud dan tujuan perlembagaan 1957 dan 1963 digubal.

Kini satu lagi karya tentang sejarah perlembagaan negara yang baru diterbitkan Grupbuku Karangkraf telah ada di pasaran. Karya dalam bentuk buku berkulit tebal ini ditulis oleh Abd Manaf Ahmad.

Saya baru sahaja membelinya dari MPH kira-kira 2 bulan lalu dengan harga RM45.00 setelah secara tidak sengaja terjumpa buku ini di atas rak buku di cawangan baru MPH di Mydin Ayer Keroh Melaka. Ketika itu saya ingin membeli buku agama. Setakat ini saya belum berjumpa lagi buku ini di kedai buku lain yang biasa saya kunjungi. Justeru, kerana takut terlepas cetakan pertama ini saya terus sahaja membelinya walaupun harganya agak mahal.


Para pelajar Pengajian Malaysia perlu mendapatkan senaskah buku ini sebagai salah satu rujukan tambahan untuk memahami satu sisi penting perlembagaan tanah air yang kini sering disalah tafsir untuk kepentingan satu-satu kelompok atas nama hak asasi, hak kaum minoriti bahkan mungkin bagi mereka yang berkuasa juga.

-------------------
 'Bebaslah berfikir, bukan berfikiran bebas' selagi tidak emosional dan cekal berniat untuk mencari kebenaran.© cikgubad, 2011

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...