Sunday, October 16, 2011

Sultan Kedah sebagai YDPA Ke-14

Ketua Negara Malaysia sekarang iaitu YDPA dari negeri Terengganu Darul Iman akan matang tempoh perkhidmatannya pada Disember ini. Mengikut perlembagaan, jawatan YDPA akan digilirkan antara 9 orang sultan atau raja Melayu (berasal dari 4 Negeri Melayu Bersekutu dan 5 dari Negeri Melayu Tidak Bersekutu di zaman penjajahan Inggeris).

YDPA berikutnya iaitu yang ke-14 adalah sultan dari negeri Kedah iaitu sultan yang sama pernah menaiki takhta sebagai YDPA pada pusingan pertama dahulu (1970 - 1975). Untuk pertama kali dalam sejarah institusi YDPA, seorang sultan Melayu berpeluang menjadi YDPA untuk kali kedua. Semoga Allah panjangkan umur baginda Duli Yang Maha Mulia Sultan Kedah.

Mengikut sejarahnya, giliran ini telah ditentukan kedudukannya berdasarkan undian yang telah dilakukan awal sebelum YDPA diinstitusikan dalam sistem kenegaraan Persekutuan Tanah Melayu 1957. Kini sistem giliran YDPA telah pun memasuki pusingan keduanya sebaik sahaja pusingan pertama tamat pada 1994 pada pemerintahan Sultan Perak.

Klik pada imej di bawah untuk paparan berita yang lebih jelas, dipetik dari sumber asal The Malaysian Insider.
Add caption-------------------

'Bebaslah berfikir, bukan berfikiran bebas' selagi tidak emosional dan cekal berniat untuk mencari kebenaran.© cikgubad, 2011

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...